-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod
Indická kuchyně se u nás v posledních letech dost rozšířila a jednou z nejčastějších příloh jsou právě indické placky chapati. Tyto placky jsem vylepšil a pokud dodržíte postup receptu, budou krásně nadýchané, křupavé a trhavé přesně jako v indické restauraci.
Křehké indické placky chapati jsou výborné a navíc je připravíte z běžně dostupných surovin, protože v receptu používám pouze 4 základní suroviny plus ghí. Dříve jsem placky připravoval podobně, ale trik v tom, aby placky byly nadýchané a křehké je právě jejich zpracování a vyválení. Z receptu níže připravíte 8 indických placek, troufnu si říct, že jedna placka vystačí na 1 porci (teda pokud nejste velký jedlík).
Suroviny na křehké indické placky chapati
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku na pečení
- 1 lžička soli
- 1 hrnek vlažné vody
- přepuštěné máslo
TIP: Doporučuji přepuštěné máslo smíchat s prolisovanými stroužky česneku. Dosáhnete tak lehce česnekové chuti.
Postup přípravy indických placek chapati
- Nejprve si smíchejte ve středně velké míse mouku, sůl a prášek do pečení. Vše spolu promíchejte.
- Nyní přilijte vodu a těsto začněte zapracovávat. Mělo by vám vzniknout pevné kompaktní těsto, pokud se směs příliš lepí, přidejte hladkou mouku. Z těsta vytvarujte bochánek, dejte do mísy a nechte odpočívat pod utěrkou.
- V menší misce si rozpusťte asi 4 lžíce přepuštěného másla a do něj pokud chcete prolisujte 3-4 stroužky česneku.
- Nyní si těsto rozdělte na 4 stejně velké bochánky, které rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na placku. Placku potřete přepuštěným máslem a poté srolujte do válečku. Váleček z obou stran stočte, aby vám vzniklo S (jako u velikonočních jidášů), které překlopte a připravený bochánek si dejte stranou. Stejným způsobem zpracujte i zbývající kousky těsta. Doporučuji se podívat na postup skládání těsta ve videu.
- Nakonec už jen na pomoučněné ploše rozválejte placku do finální podoby. Ve větší pánvi si rozpalte přepuštěné máslo a na něm z obou stran opékejte placky dozlatova.
- Hotové placky podávejte k indickým omáčkám.
Chutnaly vám křehké indické placky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Indické placky chapati
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review